O dietă nordică sănătoasă poate preveni o serie de boli. Până acum, beneficiile pentru sănătate atribuite de cercetători unei diete nordice s-au concentrat pe pierderea în greutate. Însă, într-un nou studiu, cercetătorii au găsit dovezi clare că o dietă nordică poate reduce nivelul de zahăr din sânge și de colesterol, chiar și fără pierderea în greutate.
Fructe de pădure, legume, pește, cereale integrale și ulei de rapiță. Acestea sunt principalele ingrediente ale conceptului de dietă nordică care, în ultimul deceniu, au fost recunoscute ca fiind extrem de sănătoase și gustoase.
Dieta poate preveni obezitatea și reduce riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2, hipertensiune arterială și colesterol ridicat.
Până în prezent, cercetările privind dieta nordică au fost legate în principal de efectul pozitiv al dietei asupra sănătății în urma pierderii în greutate. Acum, o nouă analiză realizată de cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga, arată clar că dieta nordică are beneficii pozitive pentru sănătate – indiferent dacă se pierde sau nu în greutate.
„Este surprinzător, deoarece majoritatea oamenilor cred că efectele pozitive asupra glicemiei și colesterolului se datorează exclusiv pierderii în greutate. Aici, am constatat că nu este cazul. Sunt și alte mecanisme care intervin”, explică Lars Ove Dragsted, cercetător al Universității din Copenhaga.
Împreună cu cercetători din Finlanda, Norvegia, Suedia și Islanda, Dragsted a examinat probe de sânge și urină de la 200 de persoane cu vârsta de peste 50 de ani, toate cu risc crescut de diabet și boli cardiovasculare. Participanții au fost împărțiți în două grupuri – unul căruia i s-au oferit alimente conform dietei nordice și un grup de control cu dieta lor obișnuită. După șase luni de monitorizare, rezultatul a fost clar.
Grupul care a urmat dieta nordică timp de șase luni a devenit semnificativ mai sănătos, cu niveluri mai scăzute de colesterol, niveluri generale mai scăzute de grăsimi saturate și nesaturate în sânge și o mai bună reglare a glucozei, în comparație cu grupul de control.
„Am menținut greutatea grupului care a urmat dieta nordică stabilă, ceea ce înseamnă că le-am cerut să mănânce mai mult dacă pierdeau în greutate. Chiar și fără pierdere în greutate, am putut observa o îmbunătățire a stării lor de sănătate”, explică Lars Ove Dragsted.
Astfel, în noul studiu, publicat în Clinical Nutrition, cercetătorii indică compoziția unică a grăsimilor din dieta nordică drept o posibilă explicație pentru beneficiile semnificative pentru sănătate.
„Analizând sângele participanților, am putut observa că cei care au beneficiat cel mai mult de schimbarea dietei aveau substanțe solubile în grăsimi diferite față de grupul de control. Acestea sunt substanțe care par a fi legate de acizii grași nesaturați din uleiurile din dieta nordică. Acesta este un semn că grăsimile din dieta nordică joacă probabil cel mai important rol pentru efectele asupra sănătății observate aici, lucru la care nu ne așteptam”, spune Lars Ove Dragsted.
Grăsimile din dieta nordică provin, printre altele, din pește, semințe de in, floarea-soarelui și rapiță. În ansamblu, ele constituie un amestec benefic pentru organism, deși cercetătorii nu au reușit încă să explice cu exactitate de ce aceste grăsimi par să scadă atât nivelul de zahăr din sânge, cât și pe cel al colesterolului.
„Nu putem decât să speculăm de ce o schimbare în compoziția grăsimilor este atât de benefică pentru sănătatea noastră. Cu toate acestea, putem confirma că absența alimentelor foarte procesate și mai puține grăsimi saturate provenite de la animale, au un efect pozitiv asupra noastră. Așadar, compoziția grăsimilor din dieta nordică, care este mai bogată în grăsimi nesaturate omega-3 și omega-6, este probabil o parte considerabilă a explicației pentru efectele asupra sănătății, chiar și atunci când greutatea participanților rămâne constantă”, conchide Lars Ove Dragsted, potrivit ScienceDaily.
Dieta keto ar putea crește eficiența terapiei pentru cancerul pancreatic
O dietă sănătoasă ar putea crește speranța de viață cu până la 10 ani